Udonnudlar med biff – koreansk wokrätt

Udonnudlar med biff: Hösten 2016 var jag i London och åt en supergod lunchrätt på en koreansk restaurang i området runt Tottenham Court Road. Här ligger det massor av koreanska restauranger, vilken jag åt på kommer jag inte ihåg men själva maten gick inte att glömma! Udonnudlar med biff, tunt strimlad, och grönsaker i en himla god sojabaserat sås.

Jag har sedan försökt återskapa mitt fina London-minne och detta är vad jag har kommit fram till: Ett recept med de supergoda koreanska/japanska udonnudlar med biff wokade och i en god sojasås. Udonnudlar är tjocka nudlar gjort på vetemjöl som är vanliga i det koreanska och japanska kök. De äts ofta i soppor eller wokrätter, smakar väldigt gott och har en skön mjuk konsistens.
Receptet är väldigt enkelt, otroligt välsmakande och mycket snabblagat, när man först har ordnat alla grönsaker. För mig är smaken av sojasauce, sesamolja, vitlök och ingefära verkligen smaken av Korea.

Udonnudlarna som jag använder i rätten bruker jag köpa i en asiatisk livsmedelaffär i området bakom Hötorget i Stockholm. Jag tror inte jag har sett dem i en vanlig matbutik än. Men det kanske kommer. Udonudlarna är inte torkade och kan därför användas i princip som de är från förpackningen. Man kan koka dom några minuter, men i en wokrätt går det bra att endast värma dem tillsammans med de övriga ingredienserna mot slutet av koktiden.

Ingredienser till udonnudlar med biff:
360 g entrecote/ryggbiff
1/2 purjolök, skivad
1 morot, i tunna strimlor
Lite färsk röd chili, tunt strimlad
200 g champinjoner, skivade
200-300 g udonnudlar

Sauce:
1 dl japansk/koreansk soja
1/2 dl sesamolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tumme färsk ingefära, riven
1 tsk brun farin

Så lagar du udonnudlar med biff:
Skär köttet i tunna strimlor. Du kan eventuellt frysa in det en liten stund innan du ska skära det, så att det är lite stelfruset i ytan, då är det lättare att skära tunt. Ordna alla grönsaker och blanda sedan ihop alla ingredienser till såsen.

Värm upp en wok eller djup panna med lite olja. Stek köttet på hög värme, gärna i två omgånger och lägg köttet till sidan när det känns färdigt efter några minuter. Häll lite mer olja i woken och stek först morot och purjolök någon minut och tillsätt sedan champinjoner och chili. När grönsakerna har stekt i ca. 4-5 minuter och känns lagom mjuka hälls såsen över. Lägg sen udonnudlarna i woken och låt dem koka med några minuter och lägg sedan köttet tillbaka i woken innan du serverar rätten.