Test av mattermos

En mattermos är uppbyggd av samma princip som en vanlig dryckestermos. Med andra ord är dess funktion att bevara värme. Men många använder den även för at bevara kyla och tar då med sig frukt eller annan kylvara när de ska på utflykt på sommaren. Trots den dubbla funktionen är det främst värmen som är intressant vilket gör att mattermosens viktigaste faktor är att den ska hålla värmen så bra som möjligt. Men det finns även en rad andra punkter man kan tänka på när den ska köpas in.

När Ica kuriren gjorde en test av mattermosar för några år sedan utgick de från flera olika punkter. Den punkt som vägde tyngst var hur bra den var på att hålla värme men därefter kom både funktionalitet och användarvänlighet.

De punkter de analyserade termosarna på var följande:
Isolation – De som själva vill testa isolationen på termosar kan fylla dem med kokande vatten och snabbt lägga på locket. Sedan kan temperaturen mätas efter minst fyra timmar och vidare framåt. Orsaken att man tar just fyra timmar är att många använder dessa isolerande matlådor till att ta med sig mat till jobbet. Om de lämnar hemmet halv åtta och äter lunch halv tolv är det just fyra timmar mellan de två tidspunkterna. Det var även fyra timmar som Ica Kuriren valde att utgå ifrån i sin test. Det man ska vara extra noggrann med är att maten inte får ha kallnat under 60 grader när man äter den. Orsaken är att det är betydligt lättare för bakterier att frodas i mat under den temperaturen. Utgår man från att man alltid kommer äta sin mat inom fyra timmar och att det är okej så länge som temperaturen inte är under 60 grader så klarar sig väldigt många mattermosar provet. Men vem kan lova att de aldrig kommer att vänta fem timmar och vem vill vara på gränsen istället för att söka efter en som håller betydligt längre?
Tätheten – Finns det något värre än att packa soppan i en termos och lägga den i väskan för att efter en timme inse att det är mer soppa i väskan än i termosen? Fyll upp den och placera den liggandes under ett dygn på ett papper. Skulle det sipprat ut lite fukt har det hamnat på pappret som avslöjar det när dygnet är slut.

Hållbarhet – Alla mattermosar som Ica kuriren testade klarade av deras hållbarhetstest. Detta oavsett om de var tillverkade av stål eller plast. Visserligen ska man ta hänsyn till hållbarhet men det är alltså inte de viktigaste då alla verkar hålla hög standard. Vill man ändå testa stöttåligheten bör man göra det som ett verkligt scenario. Det vanligaste är att man stöter ner den från ett bord så det är från den höjden som testet bör göras. Så genomförde även Ica sin test. Många fick små bucklor men ingen gick alltså sönder.

Funktion – Det är lätt att tro att en mattermos är precis lika funktionell oavsett hur den är utformad. Men så är verkligen inte fallet. Har man tänkt ha soppa till flera personer är det bra om man lätt kan hälla ur den. De låga och mycket breda mattermosarna har inte den funktionen. De är däremot väldigt lätta att äta ur då de allt mer liknar en vanlig matlåda.

En del har även handtag vilket är smidigt om den ska användas på vintern. Att försöka få ett bra grepp på en plåttermos med ett par vantar är lättare sagt än gjort och då är det en fördel med ett handtag som sticker ut lite.

Sammanfattningsvis ska man alltså tänka på vilka behov man har men främst titta på hur bra isolationen är. Det är ändå mattermosens primära funktion att hålla värmen.