Ta vara på blåbären!

Det finns faktiskt massa blåbär kvar i skogarna märkte jag när jag var ute i helgen! Ta tillvara på dem eller använd de ni har i frysen för att baka dessa ljuvliga blåbärsbullar. Funkar perfekt att frysa in och ta fram när man får besök. Mycket uppskattade bullar som är lite roligare än bara vanliga kanelbullar.

Blåbärsbullar

Mums för blåbär och mums för bullar! Kan ju inte bli annat än dubbelt så gott när man kombinerar de två tillsammans. Blåbären går såklart bra att ersätta med hallon, björnbär eller vad man tycker är gott!

Vetedeg

Ingredienser

  • 9 dl vetemjöl special eller vårvetemjöl
  • 1/2 st ägg
  • 1 dl pärlsocker
  • 25 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor (egenmortlade)
  • 115 g smör
  • 1,25 dl strösocker (+1 dl till sockerlag)
  • 1/2 tsk salt

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser till vetedegen i en hushållsassistent. Låt maskinen gå i 15 minuter på medelhastighet eller knåda för hand.
  2. Låt degen ligga kvar i bunken och vila i 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut till en rektangel, bred på blåbärsfyllningen och vik dubbel.
  4. Skär degen i remsor och snurra ihop till en bulle. Låt jäsa på plåt i 1,5 timme.
  5. Grädda bullarna i cirka 8 minuter eller tills de är gyllenbruna. Ta ut bullarna, pensla med sockerlag (1 dl socker uppkokat med 1 dl vatten) och strö över pärlsocker.

Blåbärsfyllning

Ingredienser

  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 2 dl blåbär
  • 1,5 msk majsstärkelse

Gör såhär

  1. Koka ihop alla ingredienserna från blåbärsfyllningen förutom smöret till en sylt och låt svalna.
  2. Vispa smöret krämigt, blanda sedan med den kalla sylten och bred på degen (se steg 3 under del 1)