Sportstårta

Detta är min utgåva av den legendariska Sportskage! På Köpenhamns äldsta konditori La Glace blev sportskagen gjord för första gången i 1891. Den gjordes till premiären på en teaterpjäs som hette ”Sportsmænd” och därav blev namnet på tårtan Sportskage. Inte för att tårtan är specielt sportig eller hälsosam. Tvärtom. Mest består den av socker och grädde. Men god är den. Egentligen går det inte alls att beskriva HUR god den är! Man får helt enkelt laga den själv eller åka ned till La Glace i Köpenhamn och smaka på den.

Denna version är lite modifierad från originalet och lite enklare att laga. Tårtan består av en makronbotten och därpå en kräm av vispat grädde med nougat. Jag har tagit bort de små karameliserade petit choux (profiteroles) som i originalutgåvan pyntar tårtan och har dekorerat tårtan med lite mindre vispad grädde, men jag tycker den fungerar mycket bra ändå. Och smaken är intakt!

(Och ja, det är 2 tårtor på bilden och ja, jag har gjord dem själv – samtidigt! Jag är inte galen, men hade bakat dem till fredagsfikat på jobbet sista fredag.)

Yes, då är det bara att börja med din sportskage, det är inte svårt:

Ingredienser till sportskage:
Nougat:
75 g hasselnötter
150 g socker

8 dl vispgrädde (ca. 2 dl är till pynt)

Makronbotten:
250 g mandelmassa
350 g socker
3 äggvitor

Så här lagar du sportskage:
Makronbotten:
Skär mandelmassan i bitar och lägg den i en matberedare och kör tills den är findelad tillsammans med sockret (eller riv den på ett rivjärn om du inte har en matberedare och blanda väl med sockret). Sen häller du äggvitorna i matberedaren och kör några varv tills smeten är jämn. Häll smeten i en stor rund bakform med bakplåtspapper och grädda på 175 grader i ugnen i ca. 30 minuter. Låt den svalna helt innan du lägger på krämen.

Nougatkräm:
Rosta hasselnötterna på en tor panna och ställ dem åt sidan. Akta så att de inte får för mycket och blir brända. Smält sockret på pannan, låt det bli lite ljusbrunt och lägg sedan i hasselnötterna en liten stund och blanda dem med sockret. Häll ut din nougat på ett bakplåtspapper (Varning: det är MYCKET VARMT!) och låt det svalna. När nougaten är helt kall kan du hacka den med en stor kniv. Om du ändå inte bryr dig om din matberedare kan du hacka nougaten grovt med kniven och sen hacka det färdigt i matberedaren. Min överlevde. Däremot tycker jag bäst om när nougaten inte är för finhackad, då blir det lite crunch i tårtan sen. Vispa grädden, ta ca 2 dl åt sidan till dekoration och blanda i den hackade nougat i resten.

Sen är det bara att forma tårtan: Lägg nougatkrämen på din makronbotten och ge den en rundad ovansida. Häll resten av den vispade grädden i en spritspåse och pynta kanterna på tårtan så det ser fint ut. Nu har du en Sportskage Glada Dansken-style! Om du är sugen på att göre den precis som på konditoriet La Glace med karameliserade petit choux som pynt och med mer vispad grädde hittar du ett mer ”korrekt” recept här hos Brødrene Price, som gjorde en Sportskage i ett av deras tv-program. Mycket underhållande tv-program by the way.

Hoppas du tycker om min version av sportskagen!