Sommartårta med hallon och vaniljkräm

Här kommer en underbar sommartårta att baka till alla former av tillställningar! Passar perfekt till skolavslutningar, studenter och kanske till och med bröllop. Det går självklart bra att byta ut hallonen om man istället föredrar jordgubbar eller blåbär.

Rulltårta

Ingredienser

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • rapsolja
  • 1 knivsudd vaniljpulver

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla lite rapsolja på pappret.
  3. Vispa ägg med strösocker i fem minuter så det blir vitt och pösigt.
  4. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver. Vänd om försiktigt så den invispade luften inte försvinner.
  5. Fördela smeten jämt över plåten.
  6. Grädda i ca. 5 minuter
  7. Strö socker över ett bakplåtspapper. Vänd över kakan med toppen mot sockret och låt svalna på pappret.
  8. Bred på hallonsylten (se del tre) och rulla ihop. Skär rulltårtan i 3 cm tjocka skivor och placera på ett tårtfat i som en pyramid. Spritsa på vaniljkrämen (se del två) i hålen och dekorera med färska bär.

Vaniljkräm

Ingredienser

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 st vaniljfrön från en vaniljstång
  • 0,75 dl maizena
  • 1 krm salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 7 st äggulor

Gör såhär

  1. Koka upp mjölken med vaniljfröna.
  2. Vispa strösocker, salt, äggulor och maizenamjöl.
  3. Blanda i äggblandningen med mjölken och låt sjuda till den börjar tjockna ordentligt och det blir jobbigt att vispa.
  4. Ta bort krämen från plattan och blanda i smöret till allt smält.
  5. Låt svalna helt och blanda därefter i lättvispad grädde.

Hallonsylt

Ingredienser

  • 1 dl strösocker
  • 300 g hallon

Gör såhär

  1. Koka sönder hallonen med sockret och låt svalna.