Sommarkaka

Vi försöker hålla kvar sommaren lite till väl? Trots regnet stockholm bjuder på idag. I somras bakade jag en fantastisk flädersockerkaka och den kan man ju faktiskt göra även nu trots att blommorna inte finns kvar. Har man fläderblomssaft kvar från försommaren eller om man föredrar att köpa så går det hur bra som helst.

Sockerkakan är en helt vanlig kaka men det är glasyren som är smaksatt. Vill man hellre smaksätta med till exempel citron eller kanske koncentrerad jordgubbssaft så funkar även det, bara fantasin sätter gränser!

Sockerkaka med fläderblomsglasyr

Denna saftiga sockerkaka får en liten twist med fläderblomsglasyren man ringlar över toppen. Perfekt om man har över koncentrerad fläderblomssaft från försommaren. Föredrar man citron så kan man ta sådan saft istället.

Sockerkaka

Ingredienser

  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk smör
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 3,5 dl vetemjöl (+0,5 dl till formen)
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 0,75 dl rapsolja
  • 1 dl mjölk eller grädde

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg med strösocker vitt och pösigt i cirka fem minuter.
  3. Blanda vaniljpulver, vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål.
  4. Blanda rapsoljan med mjölken/grädden och vänd försiktigt ner i äggblandningen.
  5. Sila ner mjölblandningen till ingredienserna från steg fyra. Vänd försiktigt runt smeten tills det inte finns några mjölklumpar kvar.
  6. Smörj en sockerkaksform med smör och mjöla därefter kanterna med cirka 0,5 dl vetemjöl
  7. Häll smeten i den mjölade formen.
  8. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Prova tryck ner en sticka i kakan efter 35 minuter och se om den är torr när du drar upp den. Torr sticka betyder att kakan är klar.
  9. Ta ur och låt svalna helt.

Fläderblomsglasyr

Ingredienser

  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 msk citronjuice
  • 4 dl florsocker

Gör såhär

  1. Blanda den koncentrerade flädersaften och citronjuicen med florsockret.
  2. Tillsätt mer florsocker eller vätska om glasyren är för lös respektive för tjock.
  3. Stjälp upp sockerkakan, glasera med glasyren och dekorera med fläderblommor.