PULLED PORK PÅ VANLIG WEBER

Till midsommar gjorde jag en enkel variant av Pulled Pork på Webern. Pulled Pork är en av mina stora favoriträtter som jag lagar så ofta jag kan (läs: har tid). En riktig Pulled Pork tar ca 12h men tar man en lite mindre bit kött så brukar man klara sig på 6-7 timmar. Pulled Pork görs med fördel på vanlig fläskkarré, jag använde en bit på drygt 1 kg vid detta tillfälle.

Börja med att röra ihop en rub. Rubba fläskkarrén och ställ i kylen, gärna några timmar så att smakerna går in i köttet. Lägg rökflis i blöt, jag brukar köra med Webers Hickory-flis eller chunks. 4-5 nävar flis brukar räcka.

Här är ett förslag:

Rub
2,5 msk salt
3 tsk nymalen svartpeppar
4 tsk råsocker
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad oregano
1-2 tsk chiliflakes
(Har du färska örter? hacka ner en handfull!)

Tänd grillen, om du har Webers brikettkorgar är detta ett av få tillfällen när dom är användbara :). Fyll dom till drygt hälften med briketter. Om du inte har korgarna så gör bara två högar i varsin ända av grillen. Har du som jag gasoltändning på grillen kan du föra ihop dom i mitten och starta gasen i ca 5 minuter så att de understa börjar ta fyr. Stäng sedan av och vänta i ca 10-15 minuter. Om du inte har gasoltändning använd skorstenständare och tänd ytterligare ca 10-15 briketter (tips: Använd tändaren upp och ner när du ska tända ett mindre antal briketter). När briketterna är redo sprid ut dom i de två brickettkorgarna (eller högarna om du saknar korgar). Se mina bilder nedan. Vi kommer använda oss av en variant på Minion-metoden, vilken innebär att vi inte tänder alla briketter från början.

När vi nu fått fyr på några briketter och spridit ut elden i sidorna så är det dags att ta fram en aluminiumform och lägga i som droppskydd. Vi kommer även använda denna för att dels hålla nere temperaturen men även smaksätta och hålla fuktigheten i grillen. Fyll med några deciliter vatten, häll på en skvätt (matlagnings)vin, några matskedar vinäger och diverse torkade kryddor. Vet du vad? Häll på lite av den där ölen du dricker nu också – det kan inte skada. Nu är vi redo för att börja vår BBQ-session. Lägg på en näve flis i varje korg/hög.

Lägg på karrén i mitten av grillen, lägg på locket och öppna övre ventilen till max, justera den nedre ventilen så att du får in en penna ungefär. Nu är det viktigt att vi håller en lagom låg temperatur, ca 130 grader är optimalt. Då kör vi! Om du använder Webers briketter lär du inte behöva fylla på briketter, däremot om du snålat och köpt Statoil-briketter så lär du behöva fylla på med brinnande briketter efter ett par timmar (använd skorstenständaren). Fyll även på med lite rökflis var 45:e minut, samtidigt som du kollar tempen.

Efter 4-5 timmar ta ut köttet och slå in det i folie, lägg tillbaka köttet på grillen och kör ytterligare 1 timme. Ta ut köttet igen och ta av folien. Nu är det dags att pensla köttet med en god barbequesås (varför inte denna whiskeybarbequesås?). Lägg på köttet igen och kör i 5 minuter med locket på. Pensla på ytterligare en gång och kör i 5-10 minuter till, sedan är det äntligen klart!

Ta ut köttet och lägg i en bunke, använd två gafflar för att ”dra isär” köttet och sedan har du något ljuvligt gott framför dig. Njut din Pulled Pork traditionellt i ett pitabröd med barbequesås, saltgurka, lök etc eller ät det med andakt tillsammans med en god bakpotatis – ALLT passar bra till