Perfekt rosa rostbiff

Använd helst en rostbiff (eller fransyska) på ca 1 kg eller mer. Placera köttet i en ugnsform som är så lik steken som möjligt i storlek, dvs inte mycket större än köttbiten. Gnid in köttet med salt och färskmalen svartpeppar. Stick sedan in en stektermometer där köttbiten är som tjockast. Jag använder en digital termometer, vilket är såååå mycket enklare och tydligare än en icke-digital. Man kan dessutom sätta ett larm som piper så fort köttet nått rätt temperatur – på så sätt slipper man kolla tempen hela tiden.

Ställ in i ugnen, värmd till 125 grader, och låt gå till 60 grader för att få ett perfekt, jämnrosa kött.Vill du hellre ha ett kött som är rosa i mitten och och gråbrunt ytterst, så låt gå till 60 grader i 175 graders ugnsvärme. Jag diggar det jämnrosa mycket mer..! Hela stekningen tar omkring en timme i ugnen beroende på hur stor köttbiten är.

Låt gärna köttet vila en stund innan du skär upp det i tunna skivor.

Den här gången serverade jag potatisgratäng med fänkål till rostbiffen. Asgott om jag får säga det själv:

  • Skala ca 2 stora potatisar per person, och skiva dem tunt. Skala och skiva även en stor gul lök. Ansa och skiva en stor fänkål i tunna skivor.
  • Svetta löken i olivolja lite snabbt, använd en stor tjockbottnad kastrull. Om du vill kan du även riva ned en vitlöksklyfta tillsammans med den gula löken.
  • Häll på ca 5 dl grädde samt potatisskivorna, och låt allt koka upp.
  • Låt koka lugnt tills potatisen är nästan mjuk.
  • Under tiden fräser du fänkålen i lite olivolja, i t ex en wokpanna.
  • Häll upp gräddpotatisen i en ugnsform, och tillsätt fänkålen. Blanda samma lite lätt.
  • Riv lite ost på toppen och gratinera i ugnen i 225 grader tills gratängen fått fin färg.
  • Ät och njut tillsammans med en grönsallad och ett glas rött eller en bärs!