Pasta med blåmusslor

För många är musslor lite utav en lyxprodukt, trots att det är väldigt prisvärda att köpa i butik och dessutom väldigt enkla att tillaga.

Det är viktigt att musslorna fortfarande lever när de ska tillagas, de ska alltid vara stängda innan tillagning. Är musslan öppen, knacka på den. Om den stänger sig är den okej att använda, annars ska du kasta den. När musslorna är tillagade ska de däremot ha öppnat sig, de musslor som inte har öppnat sig kastar du.

Det som är viktigt att tänka på för att lyckas med musslor är att inte tillaga dem för länge, då försvinner den härliga smaken och köttet blir tråkigt. Jag köper alltid färska musslor som är kravmärkta eller MSC-märkta som är odlade på rep. Köper du omärkta kan dessa vara upptagna med bottenskrapa vilket skadar havsbotten. Så gör miljön en tjänst och köp kravmärkta och MSC-märkta musslor.

Recept på pasta med blåmusslor
Börja med att skrubba rent musslorna under kallt rinnande vatten. Kasta de musslor som är trasiga och som inte stänger sig när du knackar på dem.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och hacka vitlöken. Ta bort kärnorna från den röda chilipepparn och hacka även den. Fräs sedan på vitlöken i lite olja eller smör i en kastrull. Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt sedan blåmusslorna och lägg på locket. Låt musslorna koka i ca två minuter tills de öppnat sig. Lyft upp musslorna (de som inte öppnat sig kastar du). Låt sedan buljongen koka ytterligare i ett par minuter. Under tiden som buljongen kokar hackar du persiljan grovt.

Smaka av buljongen med salt och peppar och tillsätt sedan blåmusslorna, den nykokta pastan, chilin och persiljan.

Det är väldigt gott att strö över knaperstekt bacon och riven parmesan.