Marängbakelse

Här kommer det ännu mer galet gott inför midsommar (och då tänker jag på att jag nyss tipsat om den otroligt goda laxtårtan). Nämligen marängbakelserna du alltid drömt om! Dessa tar ett tag att göra, men det är inte svårt. Både marängerna och vaniljkrämen är hemmagjord.

Detta räcker till sex bakelser. Till marängerna behöver du:

4 äggvitor
1 krm salt
2,5 dl socker
1 tsk ättiksprit (12%)
1 msk Maizena (majsstärkelse)
ca 75 gram mörk choklad av god kvalitet
Till vaniljkrämen behöver du:

1-2 vaniljstänger
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
4 msk strösocker
2 msk potatismjöl
Och till garnering:

vispad grädde, ca 2 msk till varje bakelse
ett par rutor mörk choklad av god kvalitet
hallon och passionsfrukt, eller annan frukt/bär du gillar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält chokladen i ett vattenbad. Ta från värmen, rör om och låt svalna en aning.
Dela äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Du ska kunna hålla bunken upp och ned utan att smeten rinner ut.

Tillsätt sockret i omgångar och fortsätt vispa tills du fått en fast och glansig smet. Det ska bli ”toppar” av smeten när du lyfter upp vispen.
Tillsätt ättikan och sikta i Maizena. Vänd försiktigt ned detta i smeten.
Klicka ut hälften av smeten till sex maränger, på en bakplåtspappersklädd plåt.

Ringla en knapp tesked smält choklad i en cirkel på varje maräng. Använd sedan skaftet på en tesked för att liksom ”dra ut” eller mönstra chokladen i marängsmeten, gör en cirkelrörelse runt bakelsen.

Fördela resten av marängsmeten på marängerna. Upprepa choklad-mönstrandet.

Sätt in i ugnen, i mitten av ugnen. Efter 5 minuter sänker du värmen till 110 grader, och tillaga sedan i ytterligare 45 minuter utan att öppna ugnen.
Under tiden marängerna gräddas kan du vispa grädden, förbereda bären samt göra vaniljkrämen:

Klyv vaniljstången och gröp ur fröna i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna. Sjud på svag värme och rör hela tiden om i såsen. Ta från värmen när vaniljkrämen tjocknat.

Ta ut marängerna och tryck till lite i mitten med en sked, så att det blir en liten grop för fyllningen. Låt marängerna svalna helt.
Innan servering; fyll marängerna med vaniljkrämen och toppa sedan med vispad grädde, bär, passionsfrukt, riven choklad. Avsluta genom att pudra florsocker över bakelserna.