MIDSOMMARMATTIPS!
Om du vill laga en enkel rätt som ändå känns lite lyxig nu i midsommarhelgen – testa den här laxtårtan, eller lax-cheesecaken. Galet god, om jag får säga det själv! Själv tänkte jag bjuda polarna på denna på midsommardagslunchen.
För ca 8 personer behöver du:
7 skivor kavring. Har du inte det så funkar det även med en blandning av digestivekex och vanligt, mörkt bröd.
75 gram smör
4 hårdkokta ägg
10 kokta färskpotatisar, kalla
300 gram kallrökt lax
2 msk stenbitsrom
en rejäl näve gräslök
en rejäl näve dill
1 citron
2 dl crème fraiche (lätt eller vanlig går lika bra)
200 gram Philadelphiaost eller motsvarande från annat märke
1 knippe rädisor
salt och peppar
Gör så här:
- Smula kavringen i en matberedare. (Om du gör tårtan i sommarstugan, som jag gjort, smula brödet så gott du kan för hand eller prova att riva det på ett vanligt rivjärn).
- Smält smöret och häll det sen över brödsmulorna. Mixa eller blanda ihop ordentligt. Tryck sen ut brödblandningen i en form med löstagbar kant. (Sommarstugeproblemet igen kanske? Forma botten så gott du kan, till en rund botten).
- Skala äggen. Tärna dem ganska fint, och likaså potatisen och laxen. Hacka gräslöken och dillen fint, men spara lite till dekoration också. Riv skalet av halva citronen.
- Rör samman crème fraiche och Philadelphia. Blanda sen ner äggen, laxen, potatisen, rommen, gräslöken, dillen och citronskalet i smeten. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft – smaka av!
- Häll blandningen i formen på din botten. Jämna till ytan så den blir hyfsat platt. Ställ gärna tårtan i kylen i ett par timmar.
- Precis innan servering så skivar du rädisorna fint. Du kan givetvis garnera med något helt annat, t ex räkor och rom. På min tårta lade jag rädisorna i ett mönster ovanpå tårtan och avslutade med gräslök och dill.
- TIPS! Du kan även göra portions-varianter av laxtårtan. Här nedan ser du bilder på båda varianterna.
- Lycka till!