Laxtårta

MIDSOMMARMATTIPS!

Om du vill laga en enkel rätt som ändå känns lite lyxig nu i midsommarhelgen – testa den här laxtårtan, eller lax-cheesecaken. Galet god, om jag får säga det själv! Själv tänkte jag bjuda polarna på denna på midsommardagslunchen.

För ca 8 personer behöver du:

7 skivor kavring. Har du inte det så funkar det även med en blandning av digestivekex och vanligt, mörkt bröd.
75 gram smör
4 hårdkokta ägg
10 kokta färskpotatisar, kalla
300 gram kallrökt lax
2 msk stenbitsrom
en rejäl näve gräslök
en rejäl näve dill
1 citron
2 dl crème fraiche (lätt eller vanlig går lika bra)
200 gram Philadelphiaost eller motsvarande från annat märke
1 knippe rädisor
salt och peppar
Gör så här:

  1. Smula kavringen i en matberedare. (Om du gör tårtan i sommarstugan, som jag gjort, smula brödet så gott du kan för hand eller prova att riva det på ett vanligt rivjärn).
  2. Smält smöret och häll det sen över brödsmulorna. Mixa eller blanda ihop ordentligt. Tryck sen ut brödblandningen i en form med löstagbar kant. (Sommarstugeproblemet igen kanske? Forma botten så gott du kan, till en rund botten).
  3. Skala äggen. Tärna dem ganska fint, och likaså potatisen och laxen. Hacka gräslöken och dillen fint, men spara lite till dekoration också. Riv skalet av halva citronen.
  4. Rör samman crème fraiche och Philadelphia. Blanda sen ner äggen, laxen, potatisen, rommen, gräslöken, dillen och citronskalet i smeten. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft – smaka av!
  5. Häll blandningen i formen på din botten. Jämna till ytan så den blir hyfsat platt. Ställ gärna tårtan i kylen i ett par timmar.
  6. Precis innan servering så skivar du rädisorna fint. Du kan givetvis garnera med något helt annat, t ex räkor och rom. På min tårta lade jag rädisorna i ett mönster ovanpå tårtan och avslutade med gräslök och dill.
  7. TIPS! Du kan även göra portions-varianter av laxtårtan. Här nedan ser du bilder på båda varianterna.
  8. Lycka till!