Lax med vitvinssås och basilika

När jag träffade min man var den enda fisk han åt lax. Han sa att han avskydde all annan fisk! Jag sa till honom att om han avskydde all annan sorts fisk, då har han aldrig ätit väl tillagad fisk. Nu, sju år senare, älskar han all sorts fisk! Men jag måste erkänna, lax är väldans gott, och det blir en hel del här hemma. Här bjuder jag på ett recept på lax med vitvinssås och basilika. Den passar lika bra till vardags som till fest, och det bästa av allt är att den går snabbt att göra!

Tips!
Satsa på lax av god kvalité, det är så mycket godare att köpa en bit färsk lax och dela själv i lagom stora portionsbitar. Det går inte att jämföra med 4-packet laxfilé du hittar i frysdisken. Dessutom blir det faktiskt inte så mycket dyrare heller.

  • 4 st laxfiléer
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 st citron
  • 2 handfull färsk basilika, grovt hackad
  • Salt och peppar

Recept på lax med vitvinssås och basilika
Ställ ugnen på 200 grader.

Medan ugnen värms upp så lägger du laxfiléerna i en ugnssäker form. Pressa sedan över saften från en halv citron och salta lite.

Nu är det dags att börja med vitvinssåsen.
Blanda grädden, vitt vin samt saften från den andra halvan av citronen i en kastrull, låt sjuda på svag värme i fem minuter. Tillsätt cayennepepparn.
Red sedan av såsen med 1 msk vetemjöl + 2 msk kallt vatten. Blanda vetemjölet tillsammans med vattnet innan du tillsätter det i såsen. Det är viktigt att redningen är helt klumpfri. Låt sedan vitvinssåsen sjuda i ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Häll över vitvinssåsen över laxfiléerna och låt sedan stå i ugnen i ca 25 minuter.

Strö över grovt hackad basilika över laxfiléerna innan servering!

Jag valde att servera laxen med ris och en härlig grönsallad, det funkar precis lika bra med potatis (varför inte pressad potatis?) eller något annat som du tycker är riktigt gott!