Kött eller inte?

Nyligen klassade WHO, Världshälsoorganisationen, kött som charkuterier och övrigt rött kött cancerframkallande eller troligen cancerframkallande. Inte bara är det till viss del dåligt för hälsan, det är även en stor miljöbov. Etiskt finns det heller inte några särskilt bra skäl till att äta kött. Men ändå så gör vi det.

Med rött kött menas all mat som härrör från däggdjurs muskler och med charkuterier menas sådant kött som undergått någon sorts process.

På Livsmedelsverket finns statistik kring svenskarnas matvanor att ta del av. Undersökningar där visar på att matvanorna i Sverige, bland vuxna, har blivit bättre men att det fortfarande finns en del att önska. Ur ett folkhälsoperspektiv är det fortfarande alldeles för lite grönsaker, frukt, fullkorn och desto mer fett, socker, salt och annat onyttigt.

Ersätt med nyttigt från växtriket
På samma hemsida kan man även läsa om vegetarisk mat, som intresset har ökat kring. Den som vill sluta äta kött har alla möjligheter att göra så, särskilt när man har lite kunskaper om de livsmedel som är viktiga att få i sig när man inte längre äter kött. Dessa är baljväxter inräknat bönor, ärtor, linser, tofu och andra sojaprodukter, samt fullkornsprodukter, grönsaker och rotfrukter, frukter och bär, magra mejeriprodukter samt extra tillskott av B12 och vitamin D. Socker bör man även som vegetarian undvika, detta näringsämne bidrar inte med någon näring alls.

Det finns vidare stora hälsovinster att göra om man bestämmer sig för att gå över till växtriket, och äter just bra med frukt, grönsaker, baljväxter samt annat som vi nämnt ovan. En vegetarian löper mindre risk att drabbas av flera olika sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, cancerformer och högt blodtryck som i sin tur kan leda till olika sjukdomstillstånd om det går tillräckligt långt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *