Kladdig kladdkaka

Igår var det kladdkakans dag och jag gjorde mitt lättaste (och kanske godaste) recept på en klassisk kladdkaka. Tänk att smör, socker, mjöl, kakao och ägg kan bli en så omtyckt kaka! Sveriges mest omtyckta tror jag till och med.

Kladdkaka passar nog alla som gillar choklad eftersom att den går så snabbt att svänga ihop och eftersom att man sällan misslyckas med baket. Se bara till att inte ha inne kakan för länge i ugnen!

Nu när halloween precis passerat och julen snart är här kan jag knappt hålla fingrarna i styr. Jag vill bara tjuvstarta med julbaket nu nu nu! Saffran, pepparkakor, kolor, knäck och allt som hör julen till. Första julbaket blir nog en mjuk pepparkaka. Himla smidigt att baka eftersom att den kan frysas och tas fram vid behov.

Här kommer ett ljuvligt recept på en klassisk kladdkaka. Går inte att misslyckas med denna skönhet, varken när man bakar eller bjuder någon på den. Kladdkaka måste ju vara Sveriges i särklass populäraste kaka! Så fram med ingredienserna så har du fika om mindre än en timme 🙂

Ingredienser

 • 200 g smör
 • 4 dl strösocker
 • 1,5 dl kakao
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 3 st ägg
 • 0,75 tsk salt
 1. Sätt ugnen på 160 grader
 2. Smält smöret
 3. Blanda de torra ingredienserna.
 4. Blanda ihop de torra ingredienserna med ägg och smör till en smidig smet.
 5. Klä en form med bakplåtspapper (jag använde en springform som är 20 cm i diameter)
 6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Kakan är klar när den är fast i kanterna och ”vobblar” lite i mitten.
 7. Ta ut och låt svalna. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde