Kanelbullens dag!

Kanelbullen måste nog vara hela Sveriges favoritfika tror jag! Folk blir lite smått galna just idag och jag vet flera som äter kanelbullar som om det inte finns någon morgondag 🙂 Lite charmigt är det trots allt att denna dag får så många att baka.

I början av sommaren la jag ut mitt enklaste och definitivt godaste kanelbullerecept under recept. Det blir SUPERsaftiga bullar och extra mycket gottig kanelfyllning. Hoppas ni har tid att baka en sats idag så ni får njuta av dessa fantastiska bullar!

Mitt recept på världens saftigaste kanelbullar har ni här! Vill ni byta ut fyllningen så går det givetvis bra. Antingen så kan man fylla dem med vaniljsockerfyllning men annars så är de även goda som semelbullar! Om ni vill behålla de så saftiga som möjligt så rekommenderar jag er att sätta bullarna direkt i frysen när de svalnat om ni inte ska äta upp dem inom de närmsta timmarna.

Ingredienser

  • 112 g smör
  • 5 g nystött kardemumma
  • 3 g salt
  • 280 g mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 640 g vetemjöl special eller manitoba cream
  • 112 g strösocker
  • 1/2 st ägg

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser i en bakmaskin (smöret ska vara rumstempererat men mjölken kall). Låt bakmaskinen gå på näst lägsta hastigheten i 15 minuter. Höj hastigheten till den högsta och låt bearbetas 5 minuter till. Det går att knåda för hand i 20 minuter men resultatet blir tyvärr inte lika bra då det inte lika lätt blidas glutentrådar.
  2. Låt degen ligga kvar i bunken och vila i 20 minuter.
  3. Kavla ut till en rektangel. Bred på kanelfyllningen (se ingredienser till den i del 2)
  4. Vik degen dubbel från den ena längsta sidan till den andra. Skär i cirka 1 cm tjocka remsor och vira runt ditt finger som ett garnnystan.
  5. Lägg bullarna på en plåt och sätt in den i en avslagen ugn med en form med kokhett vatten i botten. Låt jäsa i den stängda, avslagna ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter.
  6. Ta ut plåtarna, sätt ugnen på 200 grader och låt den bli riktigt varm innan du stoppar in bullarna i ungefär 8 minuter. De ska vara gyllenbruna när de kommer ut.
  7. Direkt när bullarna kommer från ugnen så penslas de med sockerlag (koka upp 1 dl vatten och 1 dl strösocker) eller ett uppvispat ägg (ägget tillagas när det penslas på de kokheta bullarna så var inte oroliga för rått ägg om ni väljer att pensla med det!), Strö därefter på pärlsocker direkt och låt svalna.
  8. När bullarna är helt avsvalnade rekommenderar jag att ni stoppar de i fryspåsar och fryser in dem direkt (om ni inte ska äta upp alla på direkten förstås! :))

Kanelfyllning

Ingredienser

  • 95 g strösocker
  • 150 g smör
  • 20 g kanel
  • 10 g ströbröd

Gör såhär

Blanda alla ingredienser (smöret bör vara rumstempererat) och bred på degen (Se del 1 punkt 3)