Kalops på danska

Jag har kommit fram till att den danska mormor-rätten Bankekød kanske kan vara en dansk variant av det som ni svenskar kallar för kalops. Kalops är en rätt, som har förbryllat mig i flera år, mest för att jag fram tills nyligen inte hade någon aning om vad detta konstiga namn kunde innehålla för märkvärdigheter. Kalops, kalops, kalops – om man säger det för många gånger förlorar ordet all mening… Men det är alltså inte mer konstigt än nötkött och lök i en gryta. Vem kunde ha vetat det?

Här är mitt recept på ”kalops på danska” dvs bankekød. Egentligen är bankekød en gammal rätt, men jag tror aldrig jag har smakat det förrän jag gjorde en stor gryta lördag kväll som skulle ätas dagen efter. En perfekt söndagsmiddag. Rätten heter bankekød eftersom att man ”banker” dvs slår lite på köttet med en kötthammare eller liknande. Servera rätten med en god potatis- eller rotfruktsmos och lite inlagd gurka eller inlagda rödbetor.

Ingredienser bankekød:
ca 1 kg högrev av nöt, eller en annan utskärning som ska koka länge i grytan
4 gula lök
2-3 msk vetemjöl
salt & peppar
smör & olja till stekning
1 dl rödvin
6-7 dl bouillon (jag är inte för fin för att använda en tärning)
3-4 lagerblad
10-15 hela pepparkorn

Så lagar du kalops på danska:
Skär köttet i relativt tunna skivor, mellan 1 och 1½ cm. Slå lite lätt på skivorna tex med en kötthammare eller den platta sidan av en tung kniv. Lägg mjölet i en tallrik, blanda i salt och peppar och vänd köttet i mjölet. Bryn sen köttet lite i taget i lite smör och neutral olja i en ganska varm gryta. När köttet är brynt tar du upp det och lägger det i en skål. När allt kött är stekt häller du ca. 2 dl bouillon i grytan och kokar in den några minuter. Häll sedan bouillonen från grytan över till köttet i skålen.

Skär löken i halvor och sen i skivor. Stek löken i lite smör och olja tills de är mjuka och gyllene. Häll rödvin och all bouillon tillbaka i grytan och lägg i köttet. Tillsätt 10-15 pepparkorn och 3-4 lagerblad och låt sen grytan sjuda under lock tills köttet är supermört. Det kan ta 1½-2 timmar. Sen är det bara att servera.