Kakor med smak av lavendel

Mums för lavendel! Många har lavendel i sin trädgård men glömmer bort att blomman är fullt ätlig och har en fantastiskt god och lite blommig smak. Just nu kanske det inte finns så mycket lavendel kvar förutom uppe i norrland där blomningen sker lite senare men har man plockat in torkad lavendel sen tidigare så går det utmärkt att använda även det. Se bara till att blomman ni använder inte är besprutad med något farligt medel!

Dessa kakor är helt vanliga mördegskakor men som är smaksatta med just lavendel. Vill man smaksätta med något annat så funkar det utmärkt. Kanske apelsin eller citronskal skulle vara gott? Hoppas ni testar oavsett vilken sort ni väljer att göra!

Mördegskakor med smak av lavendel

Lavendel är oväntat gott att smaksätta kakor med. Många blir lite skeptiska till en början men jag lovar att det blir supersmarrigt! Dessa mördegskakor är precis sådär spröda och goda man vill att dem ska vara. Kom ihåg att kakorna ska vara rätt ljusa när de kommer ut ur ugnen, annars blir de lätt brända på undersidan och lite torra.

Ingredienser

 • 200 g smör
 • 1 krm vaniljpulver
 • 2 tsk lavendelblommor, färska eller torkade
 • 1 dl strösocker
 • 4,5 dl vetemjöl
 • 1 krm salt

Gör såhär

 1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
 2. Tillsätt det kalla smöret i kuber och nyp ihop degen snabbt antingen med fingrarna eller med en hushållsassistent. Kom ihåg att inte knåda för länge, då blir kakorna sega istället för spröda.
 3. Kavla degen cirka 5 mm tjock och stansa ut önskade former. Placera kakorna på ett bakplåtspapper och sätt in i frysen i 30 minuter.
 4. Sätt ugnen på 175 grader.
 5. Ta ut kakorna från frysen och grädda i cirka 8 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.