Italiensk stek

Då var det Söndag igen! Och vad passar då inte bättre än en härlig stek? Här hemma blev det en italiensk stek med sardeller, kapris och citron. Väldigt gott! Till det åt vi en potatisgratäng och en härlig grönsallad.

Helgen har varit hur mysig som helst. I fredags hade barnen planeringsdag på förskolan så då var vi lediga. Vad det gör mycket att få en extra dag ledig! Känns som vi hunnit med hur mycket som helst.I fredags var vi på Tekniska museet hela dagen. Vi åkte dit tillsammans med några av barnens kompisar från förskolan. Vi hade verkligen en jättemysig dag och ungarna älskade det! Det fanns hur mycket spännande saker som helst att titta på och många olika stationer där man fick prova på olika saker, allt från att trampa på en gammal dammsugare, åka slalom, lyfta sin egen vikt med mera. Har ni inte varit där så rekommenderar jag det verkligen. De har dessutom en tillfällig utställning som handlade om tv-spel. Det fanns verkligen hur många olika spel som helst att pröva på, alla gamla klassiker såsom Super Mario och Pac Man.

Nu avslutar vi denna vecka med receptet på den italienska steken. Nej, gräddsåsen är ju inte italiensk men jag tycker ju om sås så jag kunde inte låta bli. Något som är väldigt gott att servera till är en risotto och då kan du med fördel utesluta såsen.

Smaklig måltid!

Recept på italiensk stek

Finhacka vitlöken och mosa sardellerna med en gaffel. Blanda tillsammans med kapris samt rivet skal  från en  citron samt en matsked saft från citronen (resten sparar du till sen). Om det inte är något nät på köttet så dra runt några varv med hushållssnöre.

Gör hål i steken med en vass kniv och peta in sardellröran.

Bryn sedan steken i en stekgryta, salta och peppra efter smak och tycke.

Sätt in en stektermometer i mitten av steken.

Låt steken få lite stekyta.Pressa sedan över resten av saften från citronen samt häll ner vattnet i grytan. Tillsätt pepparkornen. Bräsera steken under lock till den får en innertemperatur på 70 grader. Ungefärlig tillagningstid är 1,5 timmar.

Tag sedan upp steken och låt den vila i 15 minuter innan du skivar upp den. Under tiden som steken vilar gör du i ordning såsen.

Sila skyn och häll ner i en kastrull. Tillsätt sedan grädde och tomatpuré. Låt såsen koka upp under omrörning. Red av såsen med lite vetemjöl utblandat med vatten och låt  sedan såsen skjuda i fem minuter.

Servera gärna med någon form av potatis eller risotto. Något annat som är väldigt gott att ha som tillbehör är smörslungade grönsaker.