Höst! och dags för äppeldryck

Nu är det faktiskt officiellt höst tycker jag! Luften känns krispigare på något sätt och löven börjar sakta men säkert skifta färg till både rött, orange och gult. Så fantastiskt vackert när man är ute i skogen denna årstid!

Denna årstid förknippas även med äpplen tycker jag. Om man inte har ett träd själv så finns det ofta vilda träd ute i naturen där man kan plocka. Helt ekologiskt, naturligt och dessutom gratis! Behöver ni tips på vad man kan göra med äpplena så vet ni att ni alltid kan söka på ”äpple” i sökrutan under mina recept. Där hittar ni bland annat paj, våfflor, bullar och grötrecept. Förutom det så finns även min personliga favorit, äppeldrycken! Tips: När ni tappat upp drycken på flaska så kan ni koka den under 20 minuter i vattenbad för att den ska hålla upp till ett år om man förvarar den kallt och svalt. Annars blir den lätt dålig redan efter några dagar i kylskåpet.

Denna äppeldryck är perfekt att bunkra upp med om du har massa äpplen över. Kan serveras både varm eller kall vilket gör den till en perfekt drink innan middagen istället för varianten med alkohol.

Ingredienser

 • 1 st vaniljstång
 • 5 st nejlikor
 • 1 l vatten
 • 2 st kanelstänger
 • 1 kg äpplen
 • 2 dl sockerlag
 • 1 st citron, saften

Gör såhär

 1. Skölj äpplena noga och riv dem sedan på den grova sidan av rivjärnet.
 2. Koka upp en sockerlag på 1,5 dl socker och 1,5 dl vatten, koka tills sockerkristallerna har försvunnit och vätskan blivit klar.
 3. Tillsätt de rivna äpplena, vattnet, kryddorna (skrapa ur vaniljfröna ur stången och tillsätt dem och själva stången), sockerlagen och citronsaften.
 4. Blanda och låt stå kallt i ett dygn med plastfolie över sig.
 5. Sila av äppel och kryddrestena med en saftsil eller en ren kökshandduk. Fyll i desinfekterade flaskor och förvara svalt.