GRILLAD LAMMFRANSYSKA

Efter att ha blivit tipsad om lammfransyskans grillbarhet har den blivit en stor favorit här hemma. Lammfransyskan gör sig mycket väl på grillen och slutresultatet kan i smak och konsistens nästan liknas med en lammfilé. Hemligheten är en bra marinad och att grilla den försiktigt på indirekt värme, helst i 100-125 grader. Här är mitt modifierade recept på marinad, baserat på Eriks.

Marinad

1 dl olivolja
0.5-1 citron (saften)
3-4 vitlöksklyftor
3-4 kvistar färsk oregano
2 kvistar färsk rosmarin
2 tsk lökpulver
Överkurs: 1-2 msk gotländsk lambikrydde*
svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser i en plastpåse och blanda rejält innan du lägger i fransyskan. Se till att hela köttbiten är täckt av marinad och lägg i kylen 3-6 timmar innan grillning.

Ta ut köttbiten ur kylen minst en timme innan grillen är färdig. Grilla den försiktigt först på direkt värme några minuter så köttbiten får lite färg, sedan lägg den på indirekt värme tills innertemperaturen når 56 grader. Låt den vila minst en kvart innan du skär upp den.
Enjoy!

C.

*) Lambikrydden är en kryddblandning från Sjaustrukocken, som innehåller oregano, dragon, basilika, persilja, timjan, rosmarin, mynta, lökpulver, vitlök, och senapspulver.