Gott bröd i långpanna

Här är ett ”innehållsrikt” men ändå enkelt bröd som du bakar i långpanna. Jag gjorde trekanter, vilket blev smidiga portionsbröd att bryta isär. Detta gör att brödet passar bra på t ex en buffé eller fest där gästerna kan bryta sig en bit. Men givetvis funkar brödet lika bra som vanligt frukostbröd..! Går utmärkt att frysa in också.

Du behöver:

5 dl vatten
50 gram jäst
1 ägg
0,5 dl honung (jag använder flytande, ekologisk)
1 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
50 gram smör
4 dl rågsikt
2 dl havregryn
ca 9 dl vetemjöl
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön (hela eller krossade spelar ingen roll)
Gör så här:

Koka upp hälften av vattnet.
Lägg havregryn och smör i en bunke (jag använde hushållsassistent), häll över det heta vattnet och rör om så att smöret smälter.
Tillsätt resten av vattnet (dvs kallt/ljummet). Låt sen hela vätskan svalna till fingervarmt, 37 grader.
Smula ned jästen och rör om så att den löser upp sig.
Blanda rågsikt och bakpulver och tillsätt detta till degvätskan. Tillsätt även ägg, salt, honung, solrosfrön och linfrön. Kör degen i assistent eller för hand, så allt blandar sig till en kladdig smet.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget så du märker hur mycket som behövs. För mig behövdes drygt 9 dl. När degen lossnar från kanterna är den färdig.
Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i minst 30-40 minuter. Men gärna längre om du har tid!
LångpannebrödSmörj en plåt/långpanna eller klä den med bakplåtspapper. Tryck ut degen till en platt ”kaka” över hela plåten, försök få degen så jämnt fördelad som möjligt. Skär kakan i bitar, t ex med en pizza-slicer. Du gör så många bitar du vill, och den form du själv önskar! Jag delade kakan i fjärdedelar, sedan åttondelar, och därefter triangelformade sextondelar.
Låt brödet jäsa i minst 30 minuter, men gärna längre. Jag lät mitt stå i flera timmar eftersom jag hade tid att vänta.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda brödet i 15 minuter.
Låt svalna en aning, och bryt sen bitar och njut!