Goda råvaror

En fin middag och ett riktigt gott Italienskt vin, från exempelvis vingruppen.se/wineworld/Italienska-viner/ gör en fredagskväll komplett. Det som gör det lite extra smaskigt är att veta att de råvaror som man använder i sin mat är lokalproducerade eller i alla fall ekologiska. Men ekologiskt vin är inte alltid bättre än vanligt vin, det kan nämligen vara besprutat med tungmetaller.

Men det är inte alltid man kan lite på att ekologiskt vin är miljövänlig, det behöver inte finnas ett logiskt samband mellan de två nämligen. I en artikel som vi hittar i Aftonbladet kan vi läsa att tungmetaller som koppar, sprutas på ekoviner. Enligt en professor i systemekologi vid SLU i Uppsala är det praktiskt omöjligt att odla vin utan bekämpningsmedel, och när man inte får använda syntetiska bekämpningsmedel är man tvungen att använda tungmetaller för att dessa är mer naturliga, men farligare, mindre effektiva samt kvarliggande i jorden efteråt. Inte så bra alltså.

Intresset ökar
Enligt en artikel i Barometern så ökar intresset för bra råvaror och närodlade produkter, men ändå väljer många att köpa importerad mat. Det handlar framförallt på gapet mellan producent och konsument, som ska överbryggas med matutställare från lokala gårdar runt Kalmar. Om man får fler att handla från lokala bönder så gynnar det regionen men det är också bättre för klimatet och miljön om man inte köper importerade saker, som redan finns att köpa i Sverige. Matsvinnet måste ner dessutom, och det kan det om man börjar köpa mer av det som finns producerat i ens närområde i stället för att köpa storpack och sedan inte äta upp allt.

Om man läser vidare i MVT kan vi få råd från en kock för att få ett så gott resultat som möjligt, i dubbel bemärkelse, när vi lagar mat. Bra råvaror är nyckeln, säger kocken och menar vidare att det är just är kvaliteten på de varor man använder samt den tid man lägger ner som avgör hur maten blir. Om du ska ha middag för vänner och familj kan du göra i ordning ganska mycket av maten redan innan, genom att förbereda kött eller röror, pajskal och liknande. En god vinsås kräver vidare ett riktigt kraftigt och smakrikt vin, inget som går av för hackor alltså.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *