GI-vaddå sa du?

isst finns det en rad olika bantningsmetoder och knep som man kan välja bland, och alla olika dietister och bantare förespråkar än konstigare metoder än den andra. Men vilken typ av diet gör att man både går ner i vikt och är hälsosam på samma gång? GI-metoden såklart!

Idag finns det en rad olika metoder för att gå ner i vikt och i en artikel som publicerades i DN härom året menar man att vi är beredda att hoppa på vilken diet som helst i desperation av att bli av med de där sista kilona vi bär på. Men det ska man verkligen passa sig för att göra! Det hela handlar nämligen om att erhålla tillräckligt med kunskap både om sin kropps behov och om maten man stoppar i sig för att veta vad som påverkar vad, eller vilken mat som orsakar vad. Och sedan ska man välja den diet som passar just ens egna förutsättningar, så hoppa inte på en diet bara för att den är på modet just nu – läs på om den!

GI-metoden
När man talar om GI är det många som skakar på huvudet och tror att även denna kosthållning är ett ytterligare ett försökt till mirakelkur, men det stämmer inte. GI är nämligen framtagen genom år av forskning och baseras egentligen på en enda sak och det är att hålla blodsockernivån jämn och balanserad i kombination med rörelse så som träning eller bara en extra promenad per dag. Till exempel kan man läsa mer om metoden på Giboxen.se som både har mängder av information om kosthållningen inom metoden samt sammanställer matkassar som man kan beställa hem för att själv pröva på att äta GI-metodsbaserad kost. Dock ska man inte tro att man rasar i vikt inom loppet av några dagar med denna metod, nej. Metoden är nämligen gjord för att fungera långsiktigt och helt enkelt ge oss en sund hälsa och en sund kropp jämt och inte bara under x-antal veckor för att kilona ska försvinna. Till exempel skriver SvD om hur en del av GIs höga populäritet bland oss bantare i världen vilar på att man just faktiskt får äta sig mätt med denna metod och att det inte handlar om en svältdiet som många andra kosthållningar baseras på. För sanningen är ju rent konkret att de flesta dieter eller metoder handlar om just att svälta kroppen – men det är ju inte bra i det långa loppet, och det vet ju alla.

Mat och humor
I en artikel i tidningen ttela skriver man om någon som kanske vet extra mycket om just svältdieter och vikthets och det är Cecilia von Strokirch som just nu gör upp med bantningshetsen i sin föreställning ”En jojjobantares bekännelser”. I föreställningen ger en känga åt dagens ideal hjälp av en rejäl dos igenkänningshumor. Sedan avslutar hon med att säga hur livet är för kort för att banta, och det håller vi sannerligen med henne om, det handlar om att vara sund, äta rätt och röra sig lagom – vilket egentligen är precis vad GI-metoden förespråkar.