Frallor med Manitoba Cream-mjöl

Frallor med Manitoba Cream: I helgen bakade jag dessa goda frallor med det ”magiska” mjölet Manitoba Cream. Frallorna blev fantastisk goda, mycket luftiga, saftiga och hade en riktigt god smak. Jag är så nöjd med resultaten att de genast får ett inlägg här på bloggen!
Frallorna ska kalljäsa i kylskåpet över natten och har massor av goda rågkärnor och linfrön som ger både smak och struktur. Som med all annan brödbakning blir resultatet ofta bättre ju mindre jäst man har i degen och ju längre jäsningstid man ger den.
Manitoba Cream-mjöl är ett specialmjöl med hög proteinhalt som kommer från den kanadensiska provinsen Manitoba. Den höga proteinhalten gör att mjölet binder mer vätska, har en mycket bra bakförmåga och ger luftiga och nästan professionella bröd och frallor. En deg med Manitoba Cream kräver mer bearbetning än en deg på vanligt mjöl, men det lönar sig. En köksassistent är att rekommendera!

Ingredienser i frallor med manitoba cream:
1 dl krossade rågkärnor
0,5 dl krossade linfrön
5 dl kallt vatten
8 g jäst
1 dl fil (kan bytas ut mot vatten)
20 g salt
1 msk honung
ca. 850 g manitoba cream vetemjöl (+ lite extra mjöl till bakningen)

Så bakar du frallor med manitoba cream:
Börja med att blötlägga rågkärnor och linfrö i en skål med vatten. Det kan man göra dagen innan så att de hinner suga åt sig vätska och blir mjuka og ätbara. Om man har kommit lite sent igång med sina förberedelser kan man också koka upp lite vatten och hälla över rågkärnor och linfrö och låta det stå tills blandningen har kallnat. Det är viktigt att vänta tills det har kallnat då man riskerar att döda jästcellerna om det blir för varmt.

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt fil, salt, de blötlagda rågkärnorna och linfröna samt honung och rör om. Blanda sedan i mjölet. Nu ska degen röras, knådas och bearbetas. Riktigt länge. Kanske runt 20-25 minuter. Degen som jag gjorde var fortfarande ganska mjuk när jag slutade röra, men man får justera med lite mer mjöl om man tycker den är helt hopplös. Men som sagt, den ska vara ganska mjuk.

Ställ degen i kylskåpet och låt den jäsa kallt ca. 18-20 timmar. När den har jäst klart häller man ut den på ett rikligt mjölat bord. Degen är mjuk och ganska lös men det är ok. Man kan eventuellt ”vika” degen ett par gånger in över sig själv så att den blir mer hanterbar och så att mer mjöl blir upptagen i degen. Sen ”hackar man ut” passande bitar av degen med en kniv eller degskrapa och läggar frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Tappa inte tålamodet om du tycker att degen är alldeles för klibbig och mjuk! Om den hänger fast i bord eller fingrar är det bara att skrapa av den med degskrapan och hantera den lite snabbt och bestämt. Men se till att bearbeta degen så lite som möjligt, dvs knåda och pressa inte, bara skär ut degen och flytta till plåten. Ok?

Toppa frallorna med valmofrön eller sesamfrön.

Låt sedan frallorna jäsa på plåten ca 30-45 minuter och ställ sedan in dem i en 225 grader varm ugn. De ska baka ca 12-13 minuter, men håll lite koll på dem den sista tiden. Lycka till!