Enchiladas med hemmagjord salsa

Igår bjöd jag på något riktigt gott här hemma, nämligen enchiladas! Både jag och min man älskar texmexmat i alla dess former. Dock känner jag att man tröttnar lite på den vanliga traditionella tacosen, den börjar bli ganska uttjatad och man behöver förnya sig (även om den är grymt god ibland).

Att förnya sig är något som jag är bra på, jag älskar att kombinera ihop nya texmexrätter! Det blir allt från chili, quesadillas, tacopaj till fisk med tacokryddning. En härlig blandning helt enkelt! Det är det som är så härligt med texmexmat, att du kan tillaga det på så många olika sätt, så att du aldrig tröttnar!

Vill du testa något riktigt gott rekommenderar jag verkligen dessa enchiladas.

Enjoy!

  • 600 gram köttfärs
  • 1 liten burk majs
  • 150 gram riven västerbottensost eller annan smakrik ost
  • 8 st tortillabröd av mediumsize
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2,5 dl vatten
  • Salsa:
  • 4 st stora kvisttomater
  • 1 st rödlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st röd chilipeppar
  • 1,5 msk flytande honung
  • 4 msk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger

Recept på enchiladas & salsa
Ställ ugnen på 200 grader, sedan är det dags att börja göra salsan som du ska ha till dina enchiladas.

Hacka den röda löken och bryn den sedan i lite olivolja i en kastrull. Finhacka en vitlöksklyfta och tillsätt den sedan till den röda löken. Hacka tomaterna samt finhacka den röda chilipepparn (ta bort kärnorna). Häll sedan ner tomaterna och chilipepparn i kastrullen och låt sedan puttra i några minuter tills tomaterna blir mjuka och mosiga. Häll ner den flytande honungen samt balsamvinägern och låt sedan salsan koka ihop på relativt hög värme under omrörning, cirka 5-10 minuter.

Under tiden som salsan kokar så är det dags att göra köttfärsen.

Bryn köttfärsen tillsammans med lite olja i en stekpanna. Fördela köttfärsen väl så att det inte blir några klumpar. Tillsätt vattnet och låt puttra tills ungefär hälften av vattnet är borta, då pressar du ner vitlöksklyftorna och tillsätter de torkade kryddorna (spiskummin, paprikapulver, chilipulver och cayennepeppar). Salta och peppra och låt sedan steka på ett par minuter till. Tillsätt tomatpuréen och majskornen. Rör om ordentligt och låt steka en minut till.

Lägg en slev köttfärs i varje tortillabröd, rulla ihop den till en rulle och lägg i en ugnssäker form. När du rullat ihop allesammans så lägger du på lite salsa över alla enchiladas. Strö sedan över den rivna osten och toppa med färsk oregano.

Gratinera i ugnen i cirka tio minuter eller tills dess att osten smält helt.

Servera med en härlig grönsallad samt resten av salsan och lite creme fraiche.