Danskt rågbröd med surdeg och solroskärnor

Danskt rågbröd är antagligen det enda som Danmark har bidragit med till världens matkultur och utgör fortfarande en bas i den goda danska husmanskosten, även om jag har hört att det konkurreras av vitt bröd, pasta och ris. Som dansk i Sverige är det inte helt enkelt att hitta bra danskt rågbröd. Många svenska bagerier säljer så kallat ”danskt rågbröd”, men i en utgåva som är lite för sirapsöt för mina danska smaklökar. Rågbröd ska enligt mig helst vara lite syrligt, innehålla massor av kärnor och frön och vara bakat på surdeg. Så nu har jag kastat mig ut i att baka eget rågbröd. Jag tycker själv det blev mycket lyckat och smakar gott.

Receptet på danskt rågbröd är från Camilla Plums programserie ”Boller af stål” . Det innehåller ingen jäst men kräver däremot en bra, levande surdeg. Utöver den oförutsägbara surdegen är det ett mycket enkelt rågbröd att baka, då alla ingredienser blandas ihop vid ett tillfälle. Jag har halverat ingredienserna i det ursprungliga receptet, så det blir 1 fint danskt rågbröd av denna portion.

Ingredienser danskt rågbröd:
1,5 dl surdeg
2,5 dl krossade rågkärnor
2,5 dl rågmjöl
2,5 dl vetemjöl
ca 3,5-4 dl vatten
1 msk sirap
0,5 msk salt
0,5 dl linfrön
1,5 dl solroskärnor
Lite smör till när brödet är färdigbakat

Så bakar du danskt rågbröd:
Blanda ihop alla ingredienser i en stor bunke. Låt gärna degen stå en halvtimmes tid så att kärnor och mjöl kan suga åt sig vätskan. Då är det lättare att få rätt konsistens på degen sedan. Som med all annan bakning är det viktigt att känna av degen. Om degen är för blöt eller för torr får man justera med mer mjöl eller vatten. Den ska vara enkel att röra runt i med en slev, men inte för flytande. Man får öva sig!

Häll degen i en brödform med bakplåtspapper i och lägg en blöt handduk över. Låt den jäsa 12 timmar i rumstemperatur. Sen prickar du hål i degen med en tunn pinne hela vägen ned till botten av formen. Då kan brödet släppa ut ånga så att det inte blir ett stort lufthål mellan bröd och skorpa.

Sedan bakar du rågbrödet vid 200 grader i 60-65 minuter. Jag bakade mitt i 55 min och jag tycker att det var lite i underkant, så ge det gärna lite extra. Ett rågbröd som är bakat för lite är inte speciellt roligt. När det har kommit ut ur ugnen kan man lägga på några klickar smör på toppen och smörja ut på brödet. När rågbrödet har svalnat och nästan är kallt kan man lägga det i en plastpåse, då blir skorpan inte så hård. Egentligen tycker jag om en lite knaprig skorpa på mitt rågbröd, men det ska vara så man kan skära ut brödet i skivor och äta det utan att det går helt sönder.

Lycka till med ditt danska rågbröd!