Dags att plocka fram grillen

Vädret ser ut att bli bra denna helg, och vad kan väl då passa bättre än att grilla? Varför inte pröva något nytt? Det finns ju som bekant fler saker än bara flintastek.

Svenskarnas intresse för nya styckdetaljer har ökat de senaste åren. Det var inte länge sedan som de mest ambitiösa nöjde sig med att göra hamburgare av nötfärs, nu köper många högrev som de maler själva. Detta märks också när det kommer till grillning. På nybergsdeli.se hittar man många förslag på vad som passar att grilla. Där finns också en grillskola, som går igenom vad man bör tänka på när det gäller marinader, temperatur och annat som är helt avgörande för det färdiga resultatet. Dessutom förklarar den skillnaden mellan olika typer av grillar. Det är nämligen stor skillnad på en gasolgrill för 20 000 kronor och en billig kolgrill. Därmed inte sagt att resultatet nödvändigtvis blir bättre på en dyr grill, det handlar mycket om den som grillar. Nybergs bjuder även på ett flertal recept på sin Facebook-sida.

Inte bara kött
Om du inte äter kött, eller har gäster som inte gör det, kan du även grilla fisk eller skaldjur. Havskräftor, blåmusslor eller räkor blir otroligt goda med den rökiga aromen från grillen. I länder där hummern är billig, som på ön Guadeloupe, är det inte ovanligt att man grillar hummer.

Slutligen vill vi dela med oss av ett tips som Douglas ”Dogge Doggelito” Léon ger i sin grillbok (ja, han är faktiskt utbildad kock). Skala en gul lök, slå in den i folie och lägg den bland grillkolen (om du inte använder en gasol- eller elgrill, vill säga). Låt den ligga där medan du grillen köttet och eventuella tillbehör, ta sedan upp den (med tång, så du inte bränner dig). Ta bort folien, skiva löken tunt och pressa citron över. Löken har nu en mild och fin smak, och passar till i stort sett allting.