Blåbärstider

Åh vilken lycka det är att gå ut i skogen nu! Bär överallt och även svamp om man har tur. Jag brukar försöka plocka så mycket bär jag bara orkar nu när de är mogna eftersom att det är så himla lätt att frysa in och ha under vintern. Att blanda i pannkaksmeten eller toppa morgonyoghurten med tycker jag är sådan lyx.

Förutom att spara bären så ska man ju även ta tillvara på dem nu genom att baka extra mycket med det som är moget. Cheesecake är en favorit och denna variant behöver varken vara i ugnen eller frysen utan den innehåller lite gelatin istället så den stelnar ordentligt. Så himla krämig och god och med digestivebotten så är den en riktig höjdare tycker jag!

Blåbärscheesecake

En cheesecake som varken behöver gräddas i ugnen eller vara i frysen. Denna superläckra variant är istället med gelatinblad och stelnar i kylen under några timmar. Jag har valt att göra min med blåbär med gillar man bättre hallon, vinbär eller björnbär så går det också bra såklart!

Digestivebotten

Ingredienser

  • 250 g digestivekex
  • 115 g smör
  • 1 krm salt

Gör såhär

  1. Krossa digestivekexen till ett fint pulver i en matberedare.
  2. Smält smöret och blanda med kexsmulorna och saltet.
  3. Tryck ut bottnen i en 20 cm i diameter stor form. Ställ in i frysen och låt stelna medan du gör fyllningsmomentet.

Blåbärsfyllning

Ingredienser

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 g gelatinblad
  • 400 g blåbär
  • 6 st äggulor
  • 1 dl färskost

Gör såhär

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Vispa grädden med färskosten så mycket att det formas en topp när du tar upp vispen. Ställ åt sidan.
  3. Koka upp blåbären med 0,75 dl socker och sila genom en finmaskig sil till en puré. Spara 200 g av purén.
  4. Vispa äggulorna med ytterligare 0,75 dl socker.
  5. Blanda ner 200 g blåbärspuré till ägguleblandningen och värm till 84 grader.
  6. Blanda ner gelatinbladen till puréblandningen och låt svalna till 35 grader. Vänd därefter ned den vispade grädden och färskosten.
  7. Häll blåbärsfyllningen över den frusna botten och låt stelna i kylen minst två timmar eller över natten.