Banana bread

 
MINDRE SÖT BANANKAKA

Här har du en riktigt god banankaka, eller egentligen banana bread, som är som en kaka fast inte så söt. Passar utmärkt till söndagsbrunchen eller till kvällsfika! Om du har övermogna bananer hemma (typ så övermogna och bruna att du tänkte slänga dem) så använd dem till detta – då är de supersöta och passar perfekt till det här receptet.

Du behöver:

4 dl vetemjöl (det går även bra att byta ut 1-2 dl mot mandelmjöl eller dinkelmjöl. Jag använde t o m dinkelmjöl fullkorn, och det gick hur bra som helst)
0,75 dl socker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
en nypa salt
ca 1 msk kanel
2-3 mosade bananer
75 gram smör, rumstempererat
2 msk mjölk
2 ägg
1 näve hackade mandlar
Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader.
Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel i en bunke.
I en annan bunke (jag använde hushållsassistenten) blandar du bananerna och smöret med mjöl och ägg.
Rör ner mjölblandningen i ”banan-kladdet” och blanda väl.
Hacka mandeln så grovt som du gillar den, och blanda i smeten.
Häll smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd brödform (dvs en avlång) och grädda mitt i ugnen i 30 minuter (gäller för varmluftsugn). Känn med en sticka så att kakan är färdig.
Låt kakan svalna en aning och njut den sen nybakad med en kopp kaffe!