Bagels med kanel och russin – recept

I dag bakade vi bagels med kanel och russin! Bagels är runda bakverk med hål i mitten från den judiska traditionen, men som idag främst är starkt förknippat med USA, New York och den amerikanska kulturen. Det speciella med bagels är att man kokar dem i vatten några minuter innan de sedan bakas på en plåt i ugnen. Därmed får bagels sin sega skorpa och lite kompakta inre. När vi var i New York i 2012 blev det många frukostar bestående av cinnamon and raisin bagels med cream cheese! Neutrala bagels kan med fördel fyllas med matiga tillbehör såsom lax, sallad, skinka, ost osv. Om du bakar dessa bagels med kanel och russin äts de bäst ”plain” med smör eller cream cheese.

Ingredienser bagels:
5 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
3 msk honung
3 msk kanel
1-2 dl russin
6-7 dl vetemjöl
6-7 dl manitoba vetemjöl/specialvetemjöl
1 ägg till pensling

Så bakar du bagels:
Smula ned jästen i det ca 37 gradiga vattnet och tillsätt honungen. Blanda tills jästen löst upp sig. Blanda vetemjöl, manitoba/specialvetemjöl, salt och kanel i en bunke så att det fördelas jämnt. Häll mjölblandningen i vattnet och bearbeta degen väl. Eftersom manitoba vetemjöl och specialvetemjöl har högre proteinhalt behöver den knådas längre tid än vanligt vetemjöl för att få ut dess goda egenskaper. Lättast är att knåda degen i en köksmaskin. Jag brukar blanda 6 dl av varje mjölsort till att börja med. Man kan alltid tillsätta mer mjöl om det behövs! Knåda degen i ca 10 minuter och tillsätt sedan russinen och knåda ytterligare ca 5 minuter. Degen ska vara fast och glansig.

Låt degen jäsa i ca 1 timme. Dela degen i 16 bitar. Själv tycker jag att det är lättast att forma en bagel genom att först göra en rund boll och sedan trycka ned ett mjölat finger genom bollen och snurra den runt fingret tills du får en fin bagel. Lås jäsa i 45 minuter.

Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i ett par bagels och låt koka 2 min på varje sida. Lägg dem på en plåt och pensla med ett uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 25 minuter. Lycka till med dina bagels!