Aebleskiver – danska munkar

dag lagade jag aebleskiver (danska: æbleskiver) som på danska direkt översatt betyder äppelskivor. Nuförtiden är det dock inga äpplen i skivorna, som mer kan beskrivas som små bullar av pannkakssmet bakade på en speciell aebleskivepanna som jag tror på svenska heter en munkpanna. Jag tror faktiskt att det närmsta man kommer på svenska är att kalla dessa bakelser för munkar.

Aebleskiver är en dansk rätt som traditionellt äts som fika vid jultid, gärna med ett glas glögg till. Anledningen till namnet ”äppelskivor” är att förr i tiden doppade man en riktig äppelskiva i smet och stekte den på en panna. Nuförtiden har aebleskiver oftast ingen fyllning, men det verkar som att de nyaste trenderna är att återigen ta upp denna tradition och fylla aebleskiverna med allt från äppelbitar, nougat, mandelmassa till salta fyllningar som skinka, ost och även confit de canard. Det låter ju lovande! Dessa aebleskiver är utan fyllning och helt traditionella.

Ingredienser till aebleskiver:
5 dl fil
2 ägg
1 msk socker
300 g vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1-2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemumma
Skal av 1 ekologisk citron, riven
Smör till stekning

Så lagar du aebleskiver:
Börja med att separera äggulorna från vitorna och vispa ihop gulorna med fil och socker i en bunke. Spara vitorna. Blanda ihop mjöl, salt, bikarbonat, vaniljsocker och kardemumma och vispa det sedan i äggblandningen. Vispa äggvitorna till skum och vänd det lite försiktigt i smeten tillsammans med det rivna citronskalet. Låt smeten vila ca. 1/2 timme.

Värm upp en munkpanna eller ett munkjärn och smält lite smör i varje hål. Det gick bäst för mig när jag hade spisen på medeltemperatur, annars blev aebleskiverne lätt lite för mörka. Häll i smet nästan upp till kanten i varje hål i munkpannan. Smeten jäser lite på grund av bikarbonatet så fyll inte på för mycket. När smeten har blivit gräddad som ett skal och det bubblar lite runt i kanten men den fortfarande är flytande i mitten kan du vända aebleskiven 90 grader så att den står lodrätt upp i hålet. Nu vill den flytande delen av aebleskiven rinna ner i botten och skapa mer gräddat skal. Häll i en klick smet till och vänd sedan aebleskiven helt när det återigen har skapats ett gräddat skal. Anledningen till att det är bra att hälla i lite mer smet under gräddningen är att aebleskiverna blir rundare och inte sjunker ihop när man tar av dem från pannan.

Vänd på aebleskiverna några gånger under gräddningen. De är färdiga när de är snygga och gyllene. Aebleskiver äts med jordgubbssylt och florsocker. Ta gärna ett glas varm glögg till. Lycka till med dina danska aebleskiver!