VITLÖKSMARINERAD FLANKSTEK

Flankstek är en riktig favorit här hemma. Det är en väldigt smakrik styckningsdetalj och gör sig ypperligt på grillen. Det går riktigt snabbt att grilla och kräver ingen speciell utrustning.
Jag marinerar flanksteken i en enkel marinad några timmar innan jag ska grilla, minimum 30 minuter men gärna 2-3 timmar.

Marinad

0,5 dl soja
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor (pressade)
Flingsalt

(ingen peppar i marinaden!)

Skåra köttet några millimeter djupt diagonalt över fibrerna, lägg köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Låt stå i kylen tills det är dags att grilla.

Grillning sker direkt över kol och det skall vara varmt, riktigt varm. Stick i en termometer och håll koll på temperaturen, vänd ofta så du inte bränner vid köttet. När du når 56 grader tar du av köttet, pepprar (inte tidigare) och låter det vila några minuter, ska du inte äta direkt kan du rulla in det i smörpapper för att behålla värmen (ej folie, det blir för varmt).

Skär köttet i 5-10 mm skivor tvärs fiberna, detta är mycket viktigt! Om du råkar skära längs med fibrerna blir köttet väldigt svårtuggat. Skär du rätt smälter det i munnen. Salta och peppra köttet. Servera med en sallad, eller med pommes och bearnaisessås. Allt passar till

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *