Palsternacka, svamp och purjolöksgratäng

Palsternacka är fruktansvärt underskattad rot. Den är formad som morötter och är söta som morötter men jag har alltid funnit smaken mycket mer intressant. Tillsammans med den söta nötaktiga, örtartade och nästan lite vild i smaken, helt olik den tama moroten.

Detta recept skulle göra en trevlig söndagsmiddag ackompanjerad med rostbiff eller lamm.

Detta är exakt den typ av maträtt som jag vill hålla äta hela vintern lång företrädesvis tillsammans med bräserad kött och grillade kycklingar. Denna gratäng är precis den typ av mysiga maträtter du vill äta när det finns kyla i luften.

Palsternacksgratäng
Palsternacksgratäng

Recept för 6 till 8 portioner

5 till 6 medelstora palsternackor
1 msk smör, plus mer för smörning av formen
2 msk olivolja
100 g blandade färska champinjoner, rengjorda och skivade
3 purjolökar både de vita och ljusgröna delarna, rengjord och halverad på längden samt tunnt skivad
1 msk färsk timjan
1/3 dl torrt vitt vin
1 kopp riven parmesanost
1 1/2 kopp grädde
Salt
Nymalen peppar

Skala palsternackan och skär ca cmtjock på snedden så du får så stora skivor möjligt. Smöra en tum ugnsform och värm ugnen till 400 °C.

Värm smör och olivolja på medelhög värme  en medelstor stekpanna. Lägg i svamp och purjolök tillsammans med en nypa salt och stek under omrörning tills de släpper alla sina vätska och börja bli bruna. Rör i timjan och vitt vin och koka under omrörning tills vinet avdunstat.

Varva ingredienserna i ugnsformen och börja med ett skikt av palsternacksskivor, krydda med salt och peppar samt sedan lager  purjolök och svampblandning och slutligen hälften av parmesanen. Upprepa med palsternacka (spara till sista lagret), mer salt och peppar, resterande purjolök och svampblandningen, och nästan allt av den återstående parmesanen (reservera ett lite för toppning).

Det sista lagret ska bestå av den återstående palsternacka. Häll grädden över och tryck ner med baksidan av en sked för att dränka allt så mycket som möjligt. Strö resterande parmesanen ovanpå och täck med folie. Grädda i 30 minuter. När palsternacka är nästan mjuk så fortsätta att bakas utan folie i ytterligare 15 minuter eller tills toppen börjar bli brun och all krämen har absorberats. Låt vila i ca 10 minuter innan du skär och serverar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *