Irländsk Shepherd’s Pie

Kryddat lamm och grönsaker bakas enligt irländsk Cheddar/potatismos i denna klassiker.

En matsked olivolja
1 msk smör
1 lök, tärnad
1 hg magert hackat lamm
1/3 kopp mjöl, salt och svartpeppar efter smak
2 teskedar hackad färsk rosmarin
1 tsk paprikapulver
1/8 tsk mald kanel
1 msk ketchup
3 vitlöksklyftor, hackade
2 1/2 dl vatten, eller vid behov
1 paket frysta ärtor och morötter, tinade
i kilo potatis, skalad och halverad
1 msk smör
En nypa cayennepeppar
1/4 kopp krämig ost
100 g irländsk ost, strimlad salt och svartpeppar efter smak
1 äggula
2 msk mjölk

Värm ugnen till 190 grader
Häll olivolja och smöra formen.
Bryn köttet tillsammans med löken, ca 10 minuter.
Rör i mjöl tills bra konsistens uppstår, blanda i salt, svartpeppar, rosmarin, paprika, kanel, ketchup och vitlök och rör tills vitlök är doftande och brunfärgad, cirka 2-3 minuter.
Häll i vatten
Sänk värmen till medium-låg och låt blandningen sjuda och rör tills det tjocknat, ca 5-6 minuter.
Ta lammblandningen från värmen och rör i ärtor och morötter.
Sprid lammblandningen i botten av en 20x30cm ugnsform och ställ åt sidan.
Placera potatisen i en stor kastrull med saltat vatten. Koka upp, sänk värmen till medium och koka tills de är mjuka, ca 15 minuter. Låt rinna av väl.
Pressa smör, cayennepeppar, cream cheese och irländska osten med potatisen. Pressa tills kombinationen av potatis är slät.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Vispa ihop äggula och mjölk i en liten skål, rör i potatismos blandningen.
Toppa med lammblandningen i ugnsform med potatismos jämnt för att täcka.

Grädda i den förvärmda ugnen tills ytan är gyllenbrun och saften bubblar upp runt kanterna, ca 25-30 minuter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *